روش های جوانسازی پوست

پوست و زیبایی

با افزایش سن و گذر از دوران جوانی، علائمی در پوست بروز می کند. تقاضا برای روش های جوانسازی پوست و روش های درمانی موثر در بهبود شرایط پوستی افزایش می یابد. هدف تمامی آنها تخریب خود خواسته به صورت مکانیکی و یا حرارتی در لایه های پوست است. این تخریب در نهایت سبب می شود پوست بافت های آسیب دیده و تخریب شده را با بافت جدید و سالم جایگزین کند.

به این منظور از گذشته تا به امروز از روش های مختلفی بدین منظور مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله استفاده از پیلینگ های شیمیایی، میکرودرم ابریشن، لیزرهای مختلف، سیستم ipl، استفاده از تکنولوژی آر اف، هایفو و همچنین روش هایی نظیر تزریق فیلر و بوتاکس که بسیار متداول شده است.

از دست رفتن خاصیت کشسانی پوست:

بخش‌ عمقی پوست یا همان درم از چند جز اصلی تشکیل شده و قوام و شادابی پوست را ایجاد می‌کنند. مهمترین آنها رشته‌های پروتئین کلاژن است. اسکلت اصلی بافت پیوندی زیر پوست را می‌سازد.

هیالورونیک اسید جزء دوم است، همچون سیمان بین بافتی عمل کرده و فضای بین رشته‌های کلاژن را پر می‌کند. در نهایت رشته‌های پروتئین الاستین، باعث خاصیت کشسانی یا الاستیسیته پوست می‌شوند.

روند پیری پوست، شاهد از دست رفتن خاصیت کشانی پوست می شویم. به همین خاطر و به دلیل فعالیت مداوم ماهیچه های صورت، سبب بروز چروک های استاتیک و داینامیک در پوست هستیم. و در موارد شدیدتر به مرور شاهد افتادن پوست خواهیم بود.

تحلیل رفتن قوام پوست و از دست رفتن خاصیت کشسانی آن و نیز افتادگی پوست در اصل به دلیل کاهش حجم اتفاق می‌افتد. این اتفاق ناشی از تحلیل رفتن چربی زیر پوست، کاهش حجم هیالورونیک اسید و فرسودگی و تخریب رشته‌های کلاژن و الاستین است. به همین استحکام و کشش پوست کاهش می‌یابد.

تغییراتی مانند خشک‌ و سفت شدن لایه‌های سطحی پوست هم مزید بر علت می‌شوند تا پوست حالت شکنندگی پیدا کند. بیشترین قسمتهایی که ما شاهد از بین رفتن خاصیت کشسانی پوست در آنها هستیم مناطقی است که عضلات آنها حرکات بیشتری در طول روز دارند. مناطقی نظیر:

دور خط لب که غالبا شاهد بروز چین و چروک های ریز خواهیم بود. خط خنده که از کناره پره های بینی تا چانه دو طرف لب را احاطه کرده اند. کناره های فک، اطراف چشم نظیر زیر چشم و کناره های چشم که به خطوط پنجه کلاغی معروف هستند، پیشانی و خط اخم که بین دو ابرو به وجود می آید. 

پوست و زیبایی

روش های مختلف

روش های جوانسازی پوست، امروزه استفاده می شود را می‌توان در سه دسته‌ی کلی قرار داد:

  • روش تهاجمی

اول روش‌های تهاجمی، معمولاً شامل هزینه های بالا، نیاز حتمی به بستری شدن، دوره‌ های نقاهت طولانی و عوارض و خطرات بسیاری هستند؛ ولی در مقایسه با سایر روش ها پایدارترین نتایج را دارند.

  • روش غیر تهاجمی

دوم روش‌های غیرتهاجمی، کم‌خطرترین و ساده‌ترین روش‌ها هستند؛ مانند مزوتراپی، پی آر پی، تزریق فیلر و بوتاکس و در نهایت روش‌های جوانسازی کم‌تهاجمی که عوارض بسیار اندکی دارند. در مقایسه با روش‌های تهاجمی کم هزینه تر و اثرات آن بر روی پوست چشمگیرتر است. چون عوارض روش های تهاجمی بالاست پیشنهاد می شود قبل از هرچیز روش های کم تهاجمی را امتحان کنید.

  • روش های کم تهاجمی

    روش های جوانسازی پوست، کم تهاجمی را می توان 7 مورد عنوان نمود:

  • پیلینگ های شیمیای پوست
  • میکرودرم ابریشن
  • لیزر اربیوم
  • لیزر co2فرکشنال
  • آراف فرکشنال
  • هایفوتراپی
  • میکرونیدلینگ

 

زمان اقدام به جوانسازی پوست

سوالی که پیش می آید آن است که چه زمانی از روش های جوانسازی پوست استفاده کنیم؟

زمان اقدام برای استفاده از روش های جوانسازی کاملا به شرایط پوستی شما بستگی دارد. برای مثال چین و چروک های و یا لکه های پوستی چه زمانی برای شما آزاردهنده می شود. تا به امروز چقدر از پوست خود محافظت و مراقبت کرده اید.

رعایت روتین های پوستی مانند استفاده از کرم‌های مرطوب کننده مناسب، استفاده صحیح و متداول از ضد آفتاب، شستشوی صحیح پوست و تمیز نگه‌داشتن آن، تغذیه سالم، پرهیز از استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی و پرهیز از مصرف مواد غذایی فرآوردی شده و ناسالم، از جمله عواملی هستند که روند پیری پوست را به تعویق می اندازند.

دهه سوم

برخی از اوایل ۳۰ سالگی دچار علائم اولیه مانند چین و چروک‌های ظریف می‌شوند. افتادگی و لکه‌های پوستی هم ممکن است در این سنین مشاهده شود. علت بروز این موارد در سنین پایین ممکن است کیفیت پایین زندگی، اضطراب و یا عوامل ژنتیکی باشد. برای این متقاضیان درمان‌های لیزری، لایه برداری و آر اف و هایفوتراپی از جمله روش‌های کم‌تهاجمی و موثری هستند که می‌توانند باعث بهبود ساختار پوستی شوند.

دهه چهارم

اما دهه‌ی چهارم زندگی دوران حساسی است. باید بیشتر از قبل مراقب پوست خود باشید. خانم‌ها با نزدیک شدن به سنین یائسگی دچار تغییرات هورمونی شده که تاثیر فراوانی روی پوست صورت دارند.نمایان شدن چین‌ و چروک‌های اطراف چشم و دهان، خشکی و لکه‌های پوستی، افتادگی پوست در ناحیه فک از جمله مواردی هستند. که در سنین بالای ۴۰ سالگی رخ می‌دهند.

در این سنین هم روش‌های کم‌تهاجمی‌تر مثل هایفوتراپی، لیزر درمانی، تزریق ژل یا تزریق بوتاکس توصیه می‌شود و فقط در موارد حاد و برای افراد بالای 75 سال روش های تهاجمی نظیر جراحی پلاستیک پیشنهاد می شود.

پیلینگ های شیمیایی پوست:

پیلینگ شیمیای پوست نوعی روش لایه برداری محسوب می شود مواد استفاده شده در روش پیلینگ باعث می شود لایه های شاخی و سطحی پوست برداشته شده و به مرور  لک های پوستی شما از بین رود. این روش می بایست زیر نظر متخصص انجام شود.

میکرودرم ابریشن:

میکرودرم ابریشن دستگاهی با مکانیسم ساده اما پرکاربرد است که برای درمان عارضه های سطحی پوست بسیار استفاده می شود. در این روش  نوعی بلور بسیار ظریف از جنس اکسید آلومینیوم را روی پوست پاشیده و لایه‌ی بسیار نازکی با ضخامت میکرون را خراش می دهند.

این پودر با دستگاه مکنده همراه با سلولهای پوستی از روی سطح پوست جمع می شود. از طرفی مکش ایجاد شده بر پوست علاوه بر جمع کردن لایه‌های برداشته شده، جریان خون زیر پوست را نیز بهبود می‌بخشد. میکرودرم ابریژن یکی از درمان های پرطرفدار برای رفع چین و چروک می باشد زیرا با سرعت بالا و بصورت سرپایی انجام می شود.

لیزر اربیوم:

لیزر اربیوم با ایجاد آسیب در اپیدرم و برداشتن یک لایه سطحی از پوست تا عمق 25 الی 15 میکرون، باعث می شود پوست به ساخت کلاژن بازسازی خود، تحریک شود. این لیزر توسط آب موجود در سلول های پوست جذب می شود. نور لیزر به انرژی گرمایی تبدیل شده، این گرما سطح نازکی از پوست را به صورت لایه به لایه تخریب می کند. روند بهبود و ترمیم پوست باعث جایگزین شدن سلول های جوان و سالم به جای سلول های تخریب شده است. این روش برای جوانسازی سطحی پوست بسیار پر کاربرد است.

لیزر co2فرکشنال:

از حدود ۱۵سال قبل لیزر Co2 معمولی برای درمان چین و چروک و رفع علائم پیری استفاده می شد. ولی در عمل طولاني بودن زمان التیام بخشي پوست كه گاهي به ۳ تا ۴ هفته می رسید. در اين مدت پوست بايد پانسمان می شد. قرمزی پوست گاه ۴ تا ۶ ماه به طول مي انجامید. در پوست ما ايرانيان هم امکان تيرگي بعد از ليزر نيز وجود داشت. لذا عملا استقبال خوبی از لیزر co2معمولی چه از طرف پزشک و چه از طرف بیمار نشد.

محققین و دانشمندان بدنبال روشی نوین در استفاده از لیزرهای جوانسازی پوست بودند. بطوریکه اثرات درمانی آن حفظ شده ولی عوارض طولانی مدت آن و احیانا لکه های قهوه ای بعد از لیزر ایجاد نشود. این تحقیق سرانجام و طی چند سال قبل به نام لیزر فراکشنال به انجام رسید و به سرعت جای روش قبلی را گرفت.

مکانیسم

مکانیسم این لیزر بدین صورت است که ( به جای تابیدن نور لیزر با شعاع بزرک در لیزرهای قدیمی ) ستون های از نور لیزر با شعاع هایی بسیار باریک در حد میکرون بر روی سطح پوست تابیده میشود لذا مناطقی از سطح پوست ( اپیدرم ) عملا سالم می ماند و از همین مناطق اشعه نخورده یا سالم هست که ترمیم پوست بسرعت انجام میشود.

عوارض بعد از این نوع لیزر بسیار کم است. زخم بسیار سطحی بعد از این لیزر بسرعت طی ۳ تا ۵ روز و قرمزی بعد از ان هم حداکثر بعد ازدو تا چهارهفته بهبود می یابد. شخصی که لیزر شده براحتی می تواند به فعالییت های روزمره و خارج منزل خود براحتی و بدون نگرانی ادامه دهد . در جوانسازی پوست با لیزر فرکشنال لایه های خارجی پوست را که آسیب دیده است از بین می برد. این فرآیند تخریب حرارتی باعث تولید کلاژن و سلول های جدید پوستی در لایه های زیرین پوست می شود.

آراف سوزنی:

زمانی که لیزر های لایه بردار تهاجمی به بازار معرفی شد، با وجود موثر واقع شدن، مشکلاتی همچون ایجاد درد و زمان بهبود طولانی، برای بیمار وجود داشت. بعدها با بوجود آمدن تکنیک فرکشنال و کاربرد آن در لیزر های لایه بردار و جوانسازی نگاه ها از لیزرهای تهاجمی به این قبیل دستگاه ها معطوف شد. چرا که، در این روش درمانی عوارض جانبی کمتر و درد محدودتری نسبت به روش (تهاجمی) برای بیمار وجود داشت ولی همچنان نگرانی هایی وجود داشت.

برای مثال در پوست های تیره  این لیزر نیز به دلیل ایجاد سوختگی در اپیدرم برای منتقل نمودن انرژی بالا به لایه های عمقی پوست عوارض مختلفی مثل پیگمانتاسیون، به وجود می آورد.

واضح است که اگر انتقال انرژی به لایه های پایین پوست بدون آسیب به اپیدرم باشد، اثربخشی درمان بهتر خواهد بود. سیستم آراف سوزنی ( Micro needle RF ) برای انجام این مهم طراحی شده است. این دستگاه دارای سوزن های بسیار ظریفی می باشد که انرژی RF را برای ایجاد تخریب حرارتی در بافت هدف به درم می رساند.

سیستم فرکشنال رادیوفرکانسی به طور مکانیکی و حرارتی ستون های آسیب دیده ای در درم عمقی ایجاد می کند. از آنجایی که نواحی اطراف ستون های ایجاد شده جهت انتقال حرارت آسیبی ندیده اند، فرآیند بهبود بسیار سریعتر خواهد بود و التهاب و تورم کمتری پس از درمان وجود دارد. درضمن به واسطه بای پس کردن اپیدرم هیچگونه پیگمانتاسیونی در سطح پوست بوجود نخواهد آمد.

میکرونیدلینگ:

در روش میکرونیدلینگ با نتایج بالینی چشمگیری که در درمان با آراف سوزنی شاهد بودیم. با اتکا به همین روش، با استفاده از سوزن‌هایی با قطر در حد چند میکرون که بر روی یک غلتک نصب شده اند حفره‌ های ریزی روی پوست ایجاد می‌شود. پوست را مجبور به ترمیم و کلاژن سازی می‌کند. بدین صورت که تخریب مکانیکی پوست با سوزن ها باعث تولید سلول های فیبروپلاست پوستی و تحریک کلاژن می شود. با انجام میکرونیدلینگ مشکلات پوستی تا حدی برطرف شده و همچنین باعث جوانسازی پوست می شود.

هایفوتراپی:

لیفت کردن یکی از روش‌های جراحی زیبایی پوست است و در واقع افتادگی‌های پوست را درمان می‌کند. این درمان برای جوان سازی و یا رفع آسیب‌های وارد شده به پوست انجام می‌گیرد. با لیفت کردن ظاهر پوست بسیار شاداب‌تر و جوان‌تر به نظر خواهد رسید. اما این روش یک روش کامل تهاجمی است. نیاز به اتاق عمل و بیهوشی داشته و مراقبت های خاص و ضروری برای قبل و بعد از عمل دارد. فقط برای موارد خاص و یا سنین بالای 75 سال توصیه می شود.

اما امروزه روشی ابداع با نام هایفو ابداع گشته که با وجود آن در اکثر موارد دیگر نیازی به جراحی لیفتینگ پوست نیست. از زمان معرفی در سال 2012، استفاده از این روش درمانی به سرعت گسترش پیدا کرد و هم اکنون متخصصان در سراسر جهان از دستگاه های پیشرفته  با استفاده از تکنولوژی هایفو تراپی برای بیماران خود استفاده می کنند.

در حقیقت جوانسازی و لیفت پوست با استفاده از تکنیک هایفو تراپی یکی از جدیدترین و توسعه یافته ترین سیستم های درمانی امروزی است. امواج پر توان مافوق صوت متمرکز یا هایفو برای لیفت و سفت کردن پوست صورت و گردن بدون نیاز به عمل جراحی استفاده می شود. عملکرد هایفو به این صورت است.

انرژی مافوق صوت به صورت غیر تهاجمی گرما در لایه های زیرین پوست ایجاد می کند. این گرما باعث تحریک فیبروبلاست ها جهت تولید کلاژن و جوان سازی بافت پوست می شود. به این ترتیب با تکمیل دوره درمان خود با استفاده از دستگاه هایفو اولتراسل کیوپلاس باعث می شود پوست فعالیت خود را مجدداً آغاز نماید.

برخی از کاربردهای هایفوتراپی در جوانسازی پوست:

  • کاهش چین و چروک پوست
  • سفت کردن افتادگی و شل شدگی پوست در ناحیه‌ی گردن و غبغب
  • لیفت گونه‌ها، ابروها و پلک‌ها
  • بهبود وضعیت خط چانه
  • صاف و سفت کردن پوست صورت
  • لیفت گردن و دکلته
  • اصلاح طرح لبخند
روش های جوانسازی پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to top