آناتومی و ساختار پوست

از یه سنی به بعد  وقتی که جلوی آیینه می ایستیم. متوجه تغییراتی در پوست خود می شویم که خبر از گذر عمر دارد. جوانی و طراوت پوست جای خود را به چین و چروک و لکه های پوستی می دهد. بیشتر این چروک ها در اطراف چشم، اطراف لب ها، پیشانی خودنمایی می کند. همین موقع است که تازه به فکر می افتیم، که برای متوقف کردن زمان و درمان چین و چروک و علائم پیری از روی صورت چاره ای بیاندیشیم.

گاهی به سفارش دوستان و آشنایان و یا تبلیغات متعدد روش های جوانسازی مختلفی را انتخاب می کنیم. که علاوه بر هزینه های بالا ممکن است. جوابدهی چندانی هم نداشته باشد. چرا که راه درست را انتخاب نکرده ایم. ما در این مجموعه مقالات سعی داریم تا شما را گام به گام با روش های درمان چین و چروک های پوستی یا همان جوانسازی و لیفتینگ پوست آشنا کنیم:

در ابتدا و قبل از معرفی روش های جوانسازی پوست، بهتر است به طور صحیح و اصولی با ساختار پوست و به طبع با علل و چگونگی بروز چروک های پوست و اقتادگی پوست آشنا شویم.

 

پوست و لایه های پوسـت​

همانطور که می دانید. پوست یکی از بزرگترین ارگان های بدن است. که چیزی در حدود 16 درصد از وزن کل بدن انسان را شامل می شود. پوست شامل سه لایه اصلی با نام اپیدرم، روپوست، درم یا همان پوست میانی و هیپودرم یا همان بافت زیر پوست است.

روپوست که از این به بعد با نام علمی آن یعنی اپیدرم از آن یاد می کنیم. همان لایه بیرونی پوست است. که ما آن را مشاهده میکنیم. که ساختار محافظ اولیه بدن را می سازد. که به آن لایه شاخی پوست می گویند. این لایه از پوست در صورت سالم بودن از ورود عوامل بیماری زا به داخل بدن جلوگیری کرده و همچنین مانع از تبخیر بیش از حد آب موجود در سلول های بدن می شود.

اپیدرم

اپیدرم شامل کراتینوست ها و سلول های لانگرهانس (مسئول بخش ایمنی پوست هستند). ملانوسیت ها ( سلول های رنگدانه داری هستند که به پوست بدن رنگ می بخشد) و سلول های مرکل که در حس لامسه نقش مهمی دارند، می باشد.

درم

درم یا همان پوست میانی، لایه‌ای دیگر از ساختمان پوست است. که در زیر اپیدرم قرار دارد. ضخامت درم در پوست نواحی مختلف، متفاوت و از 0.4 تا 4 میلیمتر متغیر می‌باشد. درم شامل ساختارهای اصلی تر پوست نظیر اعصاب، رگ‌های خونی، فولیکول‌ یا همان ریشه مو، غدد عرق و غدد چربی است. لازم است اینجا اشاره داشته باشیم. که غدد چربی از سلول چربی متفاوت است.

کار غدد چربی که به «غدد سباسه» نیز معروف هستند. تولید ماده مومی‌ و روغنی است. که سراسر پوست بدن را می‌پوشاند. که هم باعث حفظ طراوت و شادابی پوست شده و هم آن را  از آسیب‌های محیطی در امان نگه می دارد.

درم از ماده زمینه‌ای، الیاف کلاژن، رتیکولر، الاستیک و سلول های بافت همبند تشکیل شده است. کاهش الیاف الاستیک و متراکم شدن الیاف کلاژن مسئول پیدایش چین و چروک های پوستی با پیشرفت سن می‌باشد.

ترکیباتی از گلیکوز آمینوگلیکان در داخل درم هستند. که قادر به نگه داشتن مقدار زیادی آب در این لایه بوده و در نتیجه از تورم و کوفتگی پوست تا حدی جلوگیری می‌کنند.

هیپودرم

آخرین لایه پوست همان هیپودرم است. که بافت زیر جلدی معروف بوده و بافت همبند شکل با ضخامت متغیر است. که حاوی مقدار زیادی سلول چربی است. کار اصلی این لایه چسباندن پوست به ارگان های زیرین خود می‌باشد. همچنین لغزش پوست روی آنها را امکانپذیر می‌سازد. این لایه حاوی رگ های خونی بزرگ، فولیکول مو و اجسام پاچینی است.

SMAS

و اما بعد از سه لایه اصلی پوست، لایه ای به نام SMAS است. که بین دو لایه‌ی پوست و لایه‌ی عضلانی، به صورت یک لایه‌ی بسیار ظریف و نازک و در‌عین‌حال بسیار قوی و در‌هم تنیده عضلانی است. که بافت هیپودرم  را از عضله جدا می‌سازد. این لایه که مهم‌ترین نقش را در ایجاد پیری و شل‌شدن عضلات صورت ایفا می‌نماید.

می توان گفت که استحکام و سفتی پوست بر پایه ی همین لایه به ظاهر نازک و ظریف استوار است. این لایه (Superficail Muscular Aponeurotic System (SMAS نامیده شده و ضخامت آن از ۰/۳۵ تا ۰/۴۵ میلی‌متر می‌باشد.

با‌گذشت زمان افزایش سن و نیز عوامل بیرونی مانند مصرف دخانیات، مصرف الکل و غذاهای فرآوردی شده و ناسالم، قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب یا محیط های شیمیایی، سبب می شود که SMAS ، به‌ تدریج استحکام خود را از دست داده و به لایه‌ای کم‌توان تبدیل شود.

که به مرور دیگر قادر به نگهداری لایه‌های پوست که روی آن استوار شده‌اند، نبوده و در نتیجه، آن لایه‌ها نیز با کاهش قوام و سفتی لایه SMAS، استحکام خود را از‌دست می‌دهند. به‌اصطلاح، فرو می‌ریزند. که اثر ظاهری آن را در افتادگی، شلی، پیری و بروز چین‌ و چروک‌های پوست به‌ویژه صورت، به‌وضوح می‌توان مشاهده نمود.

جمع بندی

تا به اینجا متوجه شدیم که اگر چین و چروکی در پوست ما پدید آمده است. یا اینکه پوست ما در ناحیه صورت و گردن دچار افتادگی و شلی شده است. به صورت مستقیم از تغییرات مخربی که در لایه درم و یا SMAS صورت گرفته، تاثیر پذیرفته است.

  • چگونه میتوانیم این مشکل را حل کنیم؟
  • کدام یک از راه حل های موجود در دنیای پزشکی برای درمان چین و چروک های پوست ما مناسب است؟
  • کدام تکنولوژی در درمان افتادگی پوست ما موثر است؟

برای پاسخ به این سوالات ابتدا باید انواع پوست در افراد مختلف، چه از نظر ساختار و چه از نظر رنگ را بهتر بشناسیم. در مقاله بعدی به آن بیشتر خواهیم پرداخت.

آناتومی و ساختار پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to top